Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επηρεάζοντας και επηρεαζόμενες από τα δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης τους. Οφείλουν επομένως να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί, απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Να σέβονται δηλαδή τις αρχές και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας (τον σεβασμό προς τον άνθρωπο – την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την παροχή ίσων ευκαιριών, τον σεβασμό στο περιβάλλον που κληρονομήσαμε και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής).
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.), ορίζεται η εφαρμοζόμενη από επιχειρήσεις πολιτική, η οποία αφορά δράσεις, ενέργειες και προγράμματα κοινωνικού, περιβαλλοντικού, πολιτιστικού εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα (Εξωτερική Ε.Κ.Ε.), καθώς και σε δράσεις, οι οποίες αφορούν την ανθρωποκεντρική και δίκαιη πολιτική ανθρωπίνων πόρων, το σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, την εξασφάλιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, το σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (Εσωτερική Ε.Κ.Ε.)” (Hohnen, 2007; CSR 2003).
Η διοίκηση της επιχείρησης ή του οργανισμού θα πρέπει να εντοπίσει τους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες που καθορίζουν αφενός την επιχειρηματική βιωσιμότητα και αφετέρου την αειφόρο ανάπτυξη υιοθετώντας πρακτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Για διαφορετικές χώρες, περιφέρειες, κλάδους και κατηγορία οργανισμών, η υπεύθυνη επιχειρηματική πρακτική περιλαμβάνει διαφορετικά αντικείμενα συζήτησης και σημαντικά διαφορετικές προτεραιότητες. Ωστόσο, η κοινή βασική προσέγγιση της ΕΚΕ περιλαμβάνει οργανισμούς που υιοθετούν μια επίσημη, δομημένη προσέγγιση στην αποτίμηση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδρασής τους, κάνοντας βήματα για την βελτίωσή της και δημοσιεύοντας την όλη διαδικασία καθώς και τα αποτελέσματά της. (Hohnen, 2007; CSR 2003) Η υπεύθυνη εταιρική πρακτική εκτείνεται σε τέσσερα βασικά πεδία:
• Εργασιακός χώρος
• Πεδίο αγοράς
• Κοινότητα
• Περιβάλλον
Εξωτερική Κοινωνική Ευθύνη (Υπευθυνότητα)
Εξωτερική Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αφορά την επέκταση της ευθύνης της εταιρείας στην τοπική κοινότητα και αφορά ένα ευρύ σύνολο ενδιαφερόμενων μερών οι οποίοι είναι όχι μόνο οι εργαζόμενοι και οι μέτοχοι αλλά και οι επιχειρηματικοί εταίροι, οι προμηθευτές, οι πελάτες, οι δημόσιες αρχές και οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί (ΜΚΟ) που εκπροσωπούν τις τοπικές κοινότητες ή ασχολούνται με το περιβάλλον. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, COM(2001) 366; Porter & Kramer, 2006)
ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΟΥΡΙΩΝ ΚΙΛΚΙΣ
Η καλλιέργεια του Καλαμποκιού έχει ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη περιοχή των ΜΟΥΡΙΩΝ
Κιλκίς ανάμεσα απ΄τις δύο πανέμορφες λίμνες Δοιράνης και Κερκίνης και υπό τη σκιά ενός επιβλητικού όρους όπως το Μπέλλες. Το Καλαμπόκι είναι μια πολύ σημαντική καλλιέργεια μιας και έχεις τρεις διαστάσεις:
1. Τροφή για τον Άνθρωπο
2. Τροφή για τα ζώα
3. Παράγοντας αειφορίας για το περιβάλλον, μιας και ανήκει στις καλλιέργειες που είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε νερό, θρεπτικά στοιχεία αλλά και μηχανικό εξοπλισμό σποράς, συλλογής και επεξεργασίας
Η COMPO EXPERT HELLAS αναγνωρίζοντας την Ευθύνη της απέναντι στην τοπική κοινότητα που ασχολείται με αυτή την πολύ σημαντική καλλιέργεια αλλά και τους συνεργάτες της (EUROAGRO A.E.), υποστηρίζει με τη συμμετοχή της την «ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΟΥΡΙΩΝ ΚΙΛΚΙΣ» στις 29 & 30 Ιουλίου 2016 που διοργανώνει ο Δήμος Κιλκίς.
Στο stand της COMPO θα βρίσκονται στελέχη της, με σκοπό να αφουγκραστούν τις ανάγκες των ανθρώπων που ασχολούνται με την Καλλιέργεια, αλλά της υπόλοιπης Τοπικής Κοινότητας
Πηγές: Wikipedia