Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /home/customer/www/compoexperthellasnet.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
ΕΑΣ Καβάλας - COMPO Ελλάς - 'Μια μέρα στη ζωή τους' - COMPO EXPERT HELLAS NET

            |

ΕΑΣ Καβάλας – COMPO Ελλάς – ‘Μια μέρα στη ζωή τους’

Aναδημοσιευση απο άρθρο της εφημεριδας Agrenda

­Μια μέρα στη ζωή τους

Η κοινή πορεία της ΕΑΣ Καβάλας με την COMPO Ελλάς επισφραγίζεται με μία μέρα συνεργασίας των γεωπόνων των δύο εταιρειών στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Η Αριστέα Νικάκη, διευθύντρια γεωτεχνικών υπηρεσιών της ΕΑΣ Καβάλας, μαζί με τον Σπύρο Παλαιοχωρινό, γεωπόνο της COMPO Ελλάς, συμβουλεύουν τους αγρότες, που ήρθαν στο κατάστημα της Χρυσούπολης για να αγοράσουν λίπασμα.

Πιστή στην άποψη ότι ένα κατάστημα γεωργικών εφοδίων πρώτα παρέχει συμβουλευτικές και τεχνικές υπηρεσίες στον αγρότη και μετά πουλά προϊόντα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας, έχει καταφέρει σήμερα να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην περιοχή που δραστηριοποιείται.

Με δέκα γεωπόνους, τέσσερα καταστήματα και ένα εργαστήριο ανάλυσης υπολειμμάτωνκαι εδάφους, διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο, ενώ οι δύο βασικοί συνεργάτες της στον τομέα των λιπασμάτων είναι η COMPO και η ELFE και στον τομέα των φαρμάκων και των σπόρων όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. «Αν είσαι πίσω από ένα μεγάλο άρμα, ό,τι και να σου
συμβεί το αντιμετωπίζεις με μεγαλύτερη ασφάλεια», μας λέει η διευθύντρια των γεωτεχνικών υπηρεσιών της ΕΑΣ, Αριστέα Νικάκη και συμπληρώνει «όλα τα καινούρια προϊόντα τα φέρνουν οι μεγάλοι, αυτοί που έχουν την έρευνα, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο».
 
Ασφαλής επιλογή
Αν εισαι πίσω από ένα μεγαλο Άρμα, ο,τι και να σου συμβεί το αντιμετωπίζεις με μεγαλύτερη ασφάλεια
Την ημέρα που επισκεφθήκαμε το κεντρικό κατάστημα της Ένωσης στη Χρυσούπολη, συναντήσαμε πολλούς παραγωγούς, που ενδιαφέρονταν για οδηγίες σχετικά με τη λίπανση και την προστασία των καλλιεργειών τους. Η κυρία Νικάκη μας είπε ότι «πάντα δίνουμε σαφείς οδηγίες και μόνο αφού επισκεφτούμε το χωράφι. Το Complesal, για παράδειγμα, όλοι το πουλάνε, αλλά το πώς θα το πουλήσεις για να είσαι αναγκαίος και απαραίτητος στον παραγωγό έχει σχέση με την υπηρεσία που του παρέχεις. Δεν καθόμαστε στο γραφείο, πάμε στο χωράφι, να δούμε τι χρειάζεται, λίπασμα, φάρμακο, αυτό μας δίνει το αβαντάζ, η σωστή παρακολούθηση και συμβουλή. Σε αυτό εξυπηρετεί και το εργαστήριο εδαφολογικών αναλύσεων που ξεκίνησε να λειτουργεί από φέτος. Με βάση αυτές τις αναλύσεις γίνονται πλέον οι λιπάνσεις στα μέλη των ομάδων παραγωγών που έχουμε».

Εκεί βρισκόταν και ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Κώστας Λεπίδας, ο οποίος αναφέρθηκε στις υποστηρικτικές δραστηριότητες προς τον αγρότη: «Η Ένωση Καβάλας εξυπηρετεί τους παραγωγούς-πελάτες της μέσα από 4 κέντρα πώλησης γεωργοεφοδίων με τους αντίστοιχζους υπεύθυνους γεωπόνους, στη Χρυσούπολη (Αριστέα Νικάκη και Δώρα Κοσμίδου), στο Ερατεινό (Αντώνης Κουρσανίδης και Άννα Νταλάνη), στο Χρυσοχώρι (Δημήτρης Χατζηγιαννάκος) και στο Δάτο (Σταυρούλα Καδόγλου). Επίσης, με την πιστοποίηση των οσπρίων και της ελιάς και με το εργαστήριο αναλύσεων υπολειμμάτων και εδάφους ασχολούνται οι Δώρα Μαυρογένη και Ιωάννα Πετκοπούλου, στο συσκευαστήριο ακτινιδίων και σπαραγγιών υπεύθυνος είναι ο Γιάννης Mπακιρτζής και για το μικρό πρατήριο στη Θάσο και τη συγκέντρωση ελιάς θρούμπας υπεύθυνος είναι ο Φίλιππος Πελίδης.

Τα καταστήματα καλύπτουν το 65% της αγοράς της περιοχής σε σπόρους και το 75% σε λίπασμα. Η Ένωση λειτουργεί κυρίως μέσα από ομάδες παραγωγών. Στα ακτινίδια έχουμε Ο.Π. με 3.500 στρμ., που καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Αντίστοιχη οργάνωση υπάρχει για τις βρώσιμες ελιές (θρούμπα και Χαλκιδικής), με ετήσια παραγωγή 2,5 εκατ. κιλά ελιές. Ομάδα Παραγωγών έχει ιδρυθεί, βεβαίως, και για το
σπαράγγι με 1.500 στρμ.»
fd
Εξαγωγή σπαραγγιών
Τα στελέχη της ΕΑΣ μας εξήγησαν ότι κάθε φορτίο, πριν φορτωθεί για εξαγωγή, ελέγχεται από το εργαστήριο για τυχόν υπολείμματα φυτοφαρμάκων κι έτσι έχουν καταφέρει να μην έχουν καθόλου επιστροφές. Ο Σπύρος Παλαιοχωρινός, γεωπόνος της COMPO Ελλάς, βοηθά στο συσκευαστήριο, ώστε τα διάσημα – πλέον – σπαράγγια της Καβάλας να φτάσουν μέσα σε 24-48 ώρες στη γερμανική αγορά.
Γερμανική τεχνογνωσία

Τις ανάγκες της γερμανικής αγοράς για ποιοτικό σπαράγγι καλύπτουν τα λιπάσματα της COMPO, με τη γερμανική τους τεχνογνωσία. Σύμφωνα με την κυρία Νικάκη, «είναι δοκιμασμένο brand και μαζί με την ELFE είναι κορωνίδες στην ποιότητα του λιπάσματος,

είτε αφορά το προϊόν, είτε την προώθησή του, είτε την ποικιλία των τύπων».

Γιατί με τη COMPO;

«Πρώτα βλέπουμε τη διασφάλιση κατά 100% της ποιότητας των προϊόντων που θα φέρουμε στο μαγαζί» απαντάει στην Agrenda η κυρία Νικάκη εξηγώντας ότι «γι’ αυτό έχουμε επιλέξει και την COMPO Ελλάς». Στον προαύλιο χώρο του καταστήματος της Χρυσούπολης, ο Θοδωρής Χρυσοχόου, γεωπόνος της COMPO Ελλάς, βοηθά στην εκφόρτωση λιπασμάτων Complesal για λογαριασμό των αγροτών.
Εδαφολογικές αναλύσεις

Eδώ και τρία χρόνια η ΕΑΣ Καβάλας διαθέτει εργαστήριο ελέγχου υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων και από την 1η Ιανουαρίου του 2013 πραγματοποιεί και εδαφολογικές αναλύσεις. «Οι αναλύσεις εδάφους συστήνονται κάθε τρία χρόνια, για να ξέρουμε τι χρειάζεται από πλευράς θρέψης. Το χώμα δεν αλλάζει από τη μια χρονιά στην άλλη», μας λέει η κυρία

Νικάκη, καταλήγοντας.