|

Τομάτα – Ολοκληρωμένη Θρέψη από την COMPO HELLAS

Υπαίθρια & Θερμοκηπίου
Η τομάτα στο…εδώλιο;
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το ερώτημα εάν η τομάτα είναι φρούτο ή λαχανικά απασχόλησε μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμέ­νων Πολιτειών το 1883 με αφορμή την εφαρμογή ενός φορολογικού νομοσχεδίου
«Ροδάκινο του λύκου», «χρυσό μήλο», «φρούτο του πάθους» είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που δόθηκαν κατά καιρούς στον κόκκινο ζουμερό καρπό της τομάτας (solanum lycopersicum). Πλούσια σε βιταμίνη C και Α, μαγνήσιο, μαγγάνιο, λυκοπένιο, κάλιο και σίδηρο, η τομάτα είναι πραγματικός σύμμαχος στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού μας.Έχει όμως και…πλάκα! Αρκεί να επισκεφθεί κανείς το «La Tomatina», το ξακουστό αυγουστιάτικο φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο κοντά στην πόλη της Βαλένθια, όπου οι συμμετέχοντες διασκεδάζουν παίζοντας “τοματοπόλεμο”!

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλλιέργεια της τομάτας:

• Φυτό ποώδες ετήοιο, διετές ή πολυετές, είναι το “κηπευτικό” που καλλιεργείται παγκόσμια περισσότερο από όλα τα άλλα τόσο στην ύπαιθρο όσο και στο θερμοκή­πιο. Κατάγεται από το Περού και ανήκει

– όπως η μελιτζάνα, η πιπεριά και η πατάτα

– στην οικογένεια Soianaceae.

• Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών και παρά το γεγονός ότι το 70% ή και περισσό­τερο του ενεργού ριζικού της συστήματος είναι σε βάθος έως 20 εκ., η τομάτα προτιμά τα βαθιά, καλά στραγγιζόμενα, πλούσια σε οργανική ουσία με pH από

6,2-6,8. Είναι ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό σε θρεπτικά στοιχεία με την επάρκεια τους να καθορίζει το ύψος της απόδοσης, την ποιότητα, αλλά και τις αντοχές του.

• Είναι φυτό απαιτητικό σε άζωτο με τις ανάγκες του να αυξάνουν, όχι μόνο όσο αυξάνεται το φυτό και σχηματίζονται οι καρποί, αλλά και κατά την έναρξη της ωρίμανσης. Σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, οι υπερβολές μπορεί να οδηγήσουν

σε μαλακούς με κακό χρωματισμό και υποβαθμισμένη ποιότητα καρπούς (ειδικά στη βιομηχανική τομάτα).

• Τα πιο σημαντικά στοιχεία που καθορί­ζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (γεύση, χρώμα, συνοχή κ.λπ.)

είναι το κάλιο και το ασβέστιο (ποσοτικά αλλά και στη μεταξύ τους αναλογία, η οποία όσο πλησιάζουμε προς το καλο­καίρι πρέπει να είναι προς το μέρος του ασβεστίου). Είναι τα στοχεία που “κάνουν τη διαφορά” ειδικά όσο πλησιάζουμε στο στάδιο της ωρίμανσης και της συγκομιδής.

• Φυτό μέτρια ανθεκτικό στην αλατότητα με όρια ηλεκτρικής αγωγιμότητας (EC) εδάφους μικρότερη από 2,5 mS/cm. Ωστόσο, στην περίπτωση της βιομηχανι­κής τομάτας με αυξημένη αγωγιμότητα (όχι με άζωτο) μπορούμε προς το τέλος της καλλιέργειας να βελτιώσουμε τους βαθμούς°Βπχ.

• Οι αποδόσεις στην περίπτωση της υπαίθριας ή βιομηχανικής καλλιέργειας κυμαίνονται από 8-10 τόνους, ενώ στην περίπτωση της υδροπονίας μπορούν να ξεπεράσουν και τους 50 τόνους.

Δελτίο Θρέψης _ Τομάτα.pdf
Δελτίο Θρέψης _ Τομάτα.pdf
 
   

Εάν κάνουμε βασική εφαρμογή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια λιπάσματα, όπως και στην περίπτωση της υπαίθριας καλλιέργειας, στην αυξημένη δοσολογία των 100-120 κιλών ανά στρέμμα. Στην περίπτωση υδρολίπανσης (με ή χωρίς βασική εφαρμογή) προτείνουμε ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης τα παρακάτω λιπάσματα.

Complesal_Solub.pdf
NovaTec_Solub.pdf