Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /home/customer/www/compoexperthellasnet.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
COMPO HELLAS & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - ΣΠΟΡΟΦΥΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ - COMPO EXPERT HELLAS NET

            |

COMPO HELLAS & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ – ΣΠΟΡΟΦΥΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ

Μια μέρα στη ζωή τους

Η φροντίδα των φυτών στις πρώτες εβδομάδες της ανάπτυξής τους είναι κρίσιμη για τη μετέπειτα «υγεία» τους και την αναλαμβάνουν τα “Σπορόφυτα Βασιλικών
Ο Νίκος Αλεξίου (αριστερά), ο Στάθης Παυλάκος, ο Σπύρος Παλαιοχωρινός και ο Θοδωρής Χρυσοχόου.

Αγοράζοντας σπορόφυτα ο παραγωγός λαχανικών δεν γλιτώνει μόνο από τον «μπελά» του σπορείου, αλλά και από σημαντικές απώλειες σε φυτά και παραγωγή. Αυτό δείχνει η μακρόχρονη εμπειρία του Νίκου Αλεξίου, ιδιοκτήτη της εταιρείας «Σπορόφυτα Βασιλικών», που από το 1998 προμηθεύει τη Βόρεια Ελλάδα με δικής του παραγωγής σπορόφυτα όλων των λαχανικών.

Η ενασχόλησή του με τον τομέα των γεωργικών εφοδίων και το κατάστημα που διαθέτει από το 1990, τον οδήγησε στη σχέση στενής συνεργασίας, που έχει σήμερα με την εταιρεία λιπασμάτων COMPO Hellas. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας οργανώθηκε «μία μέρα με τους γεωπόνους της COMPO», μέσα στον Αύγουστο, όπου τα στελέχη της εταιρείας βοήθησαν στο κατάστημα του κ. Αλεξίου και στο θερμοκήπιο των 15 στρεμμάτων, όπου καλλιεργούνται τα σπορόφυτα για την επόμενη περίοδο.

Ο Γιώργος Αλεξίου, το “νέο αίμα” τη επιχείρησης παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο χώρο

«Από το 2000 και μετά, η χρήση των σποροφύτων γίνεται όλο και πιο έντονη από τους Έλληνες καλλιεργητές», λέει στην Αgrenda ο Νίκος Αλεξίου και εξηγεί γιατί: «Πρώτον, παράγονται καλύτερης ποιότητας φυτά και, δεύτερον, οι παραγωγοί έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το χρόνο που θέλουν να φυτέψουν. Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποούνται σε αυτό τον τομέα, βοηθούν στο να είναι πολύ καλύτερες οι αποδόσεις. Παλαιότερα οι παραγωγοί είχαν μεγαλύτερο κόστος, γιατί, πέρα από την αξία του σπόρου, είχαν μεγάλες απώλειες, λόγω του ότι κανένας δεν είχε τις δικές μας εγκαταστάσεις να κάνει σπορόφυτα, συν ότι τα δικά τους σπορόφυτα δεν είχαν την ίδια φυτοϋγειονομική κατάσταση».

Ευελιξία
Με τα σπορόφυτα οι παραγωγοί έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το χρόνο που θέλουν να φυτέψουν

Η εταιρεία διαθέτει 15 στρέμματα παραγωγικές εγκταστάσεις, εκτός των βοηθητικών χώρων. Παράγει σπορόφυτα όλων των λαχανικών που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα, ντομάτες, πεπόνια, καρπούζια, αυτόρριζα, εμβολιασμένα κ.ά.
Η εταιρεία έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης της καλλιέργειας, για να παράγει πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό.

«Αφού βγούμε από τη στενωπό της κρίσης έχουμε σκοπό να μετεγκαταστήσουμε την εταιρεία σε μια περιοχή όπου θα υπάρχει γεωθερμικό πεδίο», μας λέει ο κ. Αλεξίου για τα επόμενά του σχέδια και διευκρινίζει ότι «τώρα χρησιμοποιούμε πυρηνόξυλο και άλλου είδους βιομάζα γεωργικής προέλευσης».

Μειωμένες πωλήσεις κατά 35% εκτιμά στον κλάδο των σποροφύτων ο κ. Αλεξίου και εξηγεί ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι η αθρόα εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού μη πιστοποιημένου από Σκόπια και Βουλγαρία με κίνδυνο και για τον καταναλωτή, διότι οι περιοχές αυτές επιτρέπουν και τη χρήση ΓΤΟ οργανισμών. Τα ποσά που χάνει το κράτος από μη απόδοση ΦΠΑ είναι υπερβολικά. Επίσης, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος τιμολόγησης των προϊόντων. Στην Ελλάδα της κρίσης τιμολογούνται τα πράγματα με τις τιμές προ της κρίσης».

 

fd

Έτοιμα για φύτευση
Τα σπορόφυτα συσκευάζονται  σε κιβώτια και με τη βοήθεια του γεωπόνου της COMPO, Σπύρου Παλαιοχωρινού, φορτώνονται για να αποσταλούν στον αγρότη που τα έχει παραγγείλει.
Η περίοδος αιχμής για τη σπορά κηπευτικών είναι από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο. Τα μαρουλοειδή και τα σταυρανθή σπέρνονται το καλοκαίρι και οι ντομάτες, τα αγγούρια κ.λπ. την
άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι.

Για τα πρώτα στάδια
Στην αποθήκη του καταστήματος, ο Θοδωρής Χρυσοχόου, γεωπόνος της COMPO, μεταφέρει με τον φορτωτή μία παλέτα με σακιά
«Complesal Calcidic». Πρόκειται για ένα λίπασμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία, ιδανικό για τα πρώτα στάδια κάθε καλλιέργειας.

 

 

Μειωμένες οι πωλήσεις
Το λίπασμα Fetrilon Combi 2 τιμολογεί
στην ταμειακή μηχανή για έναν πελάτη του καταστήματος γεωργικών εφοδίων, ο
γεωπόνος και product manager της COMPO, Στάθης Παυλάκος. Βέβαια, το ταμείο
λειτουργεί με μικρότερους ρυθμούς, «λόγω
της κρίσης και λόγω της αδυναμίας των παραγωγών να υποστηρίξουν την καλλιέργειά τους, αφού υπάρχει μία μείωση στις πωλήσεις», σχολιάζει ο κ. Αλεξίου.
Κοντά στη Θεσσαλονίκη
Αντικείμενο της «Σπορόφυτα Βασιλικών» είναι η παραγωγή σποροφύτων λαχανικών για επαγγελματίες και η εμβέλειά της εκτείνεται σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, μέχρι και τη Θράκη. Τα Βασιλικά είναι μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, που παραδοσιακά παράγει λαχανικά, θερμοκηπιακά και υπαίθρια.
Βέβαια, τον τελευταίο καιρό πολλοί κάτοικοι, λόγω της εγγύτητας με τη Θεσσαλονίκη, έχουν αλλάξει ασχολία.΄

­ Βασισμένο στο Advertorial της εφημερίδας Agrenda στις 15.09.2012